New Democracy Fund

The New Democracy Fund (Fondul Nou Democratic) sprijină parteneriate noi și existente ale societății civile în ceea ce privește consolidarea dezvoltării democratice în țările din vecinătatea estică și în Danemarca.

Ca parte a cooperării noastre cu The New Democracy Fund, avem următoarele obiective și activități planificate:

  • O colaborare regională durabilă și un schimb intertematic de experiență și învățare sunt stabilite între OSC (Organizația Societății Civile) din cadrul ENC și între OSC din ENC și Danemarca.

Organizarea unei serii de ateliere tematice pentru schimbul de experiență, organizate de parteneri unii pentru alții și OSC-uri locale (care implică eventual OSC-uri baltice/daneze). Campaniile, vizând un mecanism de finanțare mai transparent pentru sectorul cultural independent și o serie de conferințe cu experți în politica culturală/advocacy.

Sectorul cultural independent a fost afectat de mai multe probleme structurale, în special în țările post-socialiste. Una dintre numeroasele provocări este cea privind mecanismul de finanțare a culturii. Fie din cauza modelelor ineficiente, fie din cauza netransparențelor, există o necesitate de a regândi și readresa aceste probleme, dacă urmărim sustenabilitatea organizațiilor și inițiativelor societății civile culturale; și, în ultimă instanță, asigurarea pluralității vocilor din participarea sectorului terț în domeniul cultural. 

  • Cartografierea inițiativelor, organizațiilor neguvernamentale, spațiilor de artă, artiștilor și altor resurse active în domeniul culturii independente:

Elaborarea hartei a scenei culturale independente, identificând criteriile de cartografiere, formând grupuri pentru a cerceta fiecare criteriu, folosind un software de cartografiere online.

Inițierea un calendar comun pentru comunitatea culturală independentă, care ar duce la formarea unei agende comune.

 Proiectarea unei platforme online bazată pe elementele de sus (bază de date, agendă comună) cu integrarea ulterioară a unui spațiu media care va actualiza periodic publicul mai larg despre activitățile în desfășurare, oferind rapoarte despre evenimentele trecute și propunând subiecte de interes public: articole tematice scrise (topics), articole (știri) despre evenimente culturale organizate de membrii platformei, podcasturi audio (subiecte: statutul artistului, politici culturale etc.), interviuri video (subiecte: statutul artistului, politici culturale etc.)

  • Seria de activități de gender Mainstreaming pe tema hărțuirii sexuale 
  • Rezidențiat artistic

Invitarea rezidenților creativi din Belarus, a căror libertate de exprimare creativă este limitată din cauza presiunii politice sau a provocărilor publice, în spațiile culturale alternative din Moldova.