Despre

Odată cu transformările majore din câmpul politic, economic și social survenite după dezintegrarea Uniunii Sovietice pe scena culturală din Republica Moldova își fac apariția noii actori – parte a societății civile (asociații obștești, inițiative culturale și artiști independenți), care inițiază noi proiecte și programe acoperind majoritatea domeniilor artistice și promovând experimentul și forme noi în artă. Acestea contribuie semnificativ la dezvoltarea artei contemporane și dinamizează sfera culturală autohtonă – astfel, devenind un important partener pentru a fi luat în considerare de către instituțiile statului în procesul de elaborare a noilor politici publice în domeniul culturii.

Majoritatea inițiativelor și organizațiilor culturale independente, care organizează într-un mod autonom și non-profit programe, proiecte și acțiuni în câmpul culturii în Moldova, se confruntă cu o lipsă acută de spațiu în care să-și pregătească, să-și desfășoare și să-și prezinte public activitățile într-un mod colaborativ. 

Fondurile publice din Republica Moldova (distribuite în cadrul programului de finanțare coordonat de Ministerul Culturii al RM și cele gestionate de către Departamentul Cultură al Primăriei mun. Chișinău) sunt insuficiente pentru dezvoltarea inițiativelor culturale independente. Sumele foarte mici acordate de MC fac imposibilă remunerarea părții celei mai importante a procesului artistic – munca artiștilor și munca de organizare, coordonare și mediere a coordonatorilor.